Veckans djur: APA
I de tropiska och subtropiska skogarna hittas de flesta arter av apor. De flesta apor tillbringar större delen av sitt liv uppe i träden. Babianer och husarapan är två arter som däremot gärna även går omkring nere på marken.
Kännetecken
Apornas storlek är väldigt varierande, från de små muslemurerna (12-14 cm, ca 40 gram) på Madagaskar till de stora och kraftiga gorillorna (165-175 cm, 140-165 kg) som lever i mellersta Afrika. De flesta apor har en tät hårbeklädnad med undantag av händer och fötter. Hårfärgen varierar mellan vit, grå, brun och svart. Andra kännetecken bland apor är:
- förhållandevis stor hjärna
- framåtriktade ögon
- fem fingrar och fem tår
- motsättliga tummar
För de apor som har svans används den för att hålla balansen.
Föda
De flesta apor är aktiva under dagen och äter nästan uteslutande växter, frukter och insekter. Några få arter som till exempel schimpanserna och babianer kan även fånga mindre däggdjur som sorkar och harar. För shimpanserna har det observerats att honor ibland jagar mindre däggdjur med grenar som de vässar med tänderna, likt spjut. Att någon art uteslutande livnär sig på kött är väldigt ovanligt. Inom familjen spökdjur livnär sig aporna däremot enbart på insekter och mindre kräldjur.
Fortplantning och parning
Dräktigheten är ofta lång och långsam. För gorillorna är mamman dräktig lika länge som människan, nio månader. Jämfört med andra djurarter lägger apor ner förhållandevis lång tid på att skydda och uppfostra sina ungar. För de flesta apor föds det vanligtvis enbart en unge åt gången, och för de arter som föder fler är det ovanligt med fler än tre per gång.